Arkadianmäellä tarvitaan pöllintekojärkeä

29.03.2019

Metsäteemat ovat kevään vaalien kärkiteema. Metsäkeskustelun ajurina toimii ilmastonmuutos. Sitä ei pidä vähätellä, mutta ei se saa johtaa ilmastoahdistukseenkaan. Metsät eivät ole ilmastonmuutoksen syy, mutta metsien käytöllä voidaan ratkaista ilmasto-ongelmaa sitomalla hiiltä ja korvaamalla puutuotteilla fossiilisia. Ilmastoahdistusta voidaan purkaa positiivisiin ympäristötekoihin esimerkiksi pottiputken ja raivaussahan kera. Sitä voi suositella kaikille, erityisesti kansanedustajaehdokkaille.

Kun nyt valittava eduskunta ottaa käsittelyyn viiden ympäristöjärjestön keräämän Avohakkuut historiaan aloitteen, soisi, että eduskunnassa olisi kansanedustajia, joilla olisi pöllintekojärkeä kertomaan, että metsänhoitomenetelmiä, joilla tämä kaikki on saatu aikaan ei ainakaan kiellettäisi.

50 vuotta sitten ei Suomen metsistä kertynyt hiilinieluja lainkaan, vaan metsiä hakattiin saman verran kuin ne kasvoivat. Nyt metsät kasvavat lähes tuplasti. Metsistä tehdään 60 prosenttia enemmän jalosteita kuin silloin ja vielä jää ylijäämäksi sellaiset hiilinielut, jotka nielevät lähes puolet muun yhteiskunnan tuottamista co2 päästöistä.

Vaaleissa päätetään metsien käytön linjasta. Katkaistaanko Sipilän hallituksen raivaaman biotalouden kasvu ja uusien tuhansia työpaikkoja tarjoavien metsäteollisuusinvestointien toteuttaminen?

Metsänomistajilla ja maaseudun ihmisillä laajemminkin on nyt erityinen syy aktivoitua äänestämään. Eduskunnassa tarvitaan juuri nyt pöllintekojärkeä.

Mikko Tiirola

Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK r.y.

Petäjävesi