Asu siellä, missä haluat!


Jokaisella on oltava mahdollisuus valita, minne kotinsa perustaa. Tuntuuko tutulta? Ehkä siksi, että tämä on ollut kantavia vaaliteemojani useissa vaaleissa. Siksi tunnen ilon ailahduksen, kun asia taas eteni. Yhä useampi ihminen saa oikeuden ja mahdollisuuden tehdä työtä ja elää siellä, missä tuntee itsensä onnelliseksi. Monet suomalaiset luontaisesti pitävät väljyydestä ja löytävät luovan toimintansa lähteet luonnosta.
Ihmisten vapaudelle valita asuinpaikkansa on tapahtunut paljon hyvää jo viime hallituskaudesta lähtien. Ensiksi saimme kunnille vapautta kaavoittaa ja myöntää rakennuslupia. Lisäksi kuntiin siirtyi päätöksenteko loma-asunnon muuttamisesta vakituiseksi poikkeusluvalla. Kannustankin tulevia kuntapäättäjiä käyttämään tätä valtaa! Saimme samoin yli 70 prosenttia vetämäni harvaan asutun parlamentaarisen työryhmän linjauksista suoraan hallitusohjelmaan! Pienkoululisän osalta ja opetuksen mahdollistamisen osalta vetoan vielä opetusministeri Saramoon (vas). Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko hoitikin jo hallituksessa läpi, että kokeilualueilla harvaan asutulle alueelle muuttaja saa opintolainojaan asteittain anteeksi Norjan mallin mukaisesti.
Puoliväliriihi teki historiallisen linjauksen valtion alueellisesta läsnäolosta. Samoin siitä, että valtiohallinto kehittää omien työntekijöidensä etätyömahdollisuuksia ja työpaikkoja tullaan avaamaan lisää paikkariippumattomasti. Toisin sanoen valtion työntekijöille tulee oikeus ottaa työ vastaan lähtökohtaisesti mistä vain ja tehdä sitä etänä.
Tällä asialla on monta merkitystä. Pääkaupungin tienoolle on ohjautunut lähes kolmen miljardin julkinen palkkasumma, kun keskittymistä on tapahtunut aikojen saatossa. On melkoinen aluetaloudellinen ruiske, kun tämä kaikki jakautuu tasaisemmin koko Suomeen. Virkamiesten valmistelutyö on helposti Helsinki-keskeistä. Kun asiantuntijatehtävissä on henkilöitä kattavasti läpi maan, käsityskyky koko Suomesta kasvaa.
Etätyö vaatii kunnon yhteydet. Itsekin pystyn hakemaan tausta-aineistoa ja kirjoittamaan tätä kolumnia kotona Kivijärvellä 100 megan yhteyden turvin. Lukuisat kokoukset hoituvat etäyhteyksin. Muistan sen ajan, kun keittiössä ehti keittää kattilallisen perunoita ennen kuin sai sähköpostin liitetiedoston avattua. Saimme kaikki hallituspuolueet sitoutumaan siihen, että laajakaistarakentaminen jatkuu. Näin etätyö ja yritystoiminta maaseudulla helpottuvat.
Hajautettu asuminen vähentää ilmastopäästöjä rajusti. Ei enää tarvitse tuhota luontoa Helsingin Malmin tapaan uusien betonirakennusten tieltä eikä rakentaa Suomea toiseen kertaan jo olemassa olevan infrastruktuurin tilalle. Työmatkoihin käytetty fossiilinen energia jää käyttämättä. Vaikka joukkoliikenteen käyttö romahti ja kotimaan matkailu kasvoi, yksityisautoilu on laskenut jo nyt seitsemän prosenttia. Monilla työteho sekä vapaa-aika lisääntyvät työmatkojen verran.
Hajauttamisen myötä tarve räjähdysmäisesti kasvaneille miljardiluokan asumis- ja sosiaalituille vähenee. Valtion kalliilla paikoilla sijaitsevien toimistokompleksien ylläpito vähenee.
Lapsiperheiden jaksamisen kannalta merkityksellisiä ovat sosiaaliset turvaverkot. Usein isovanhemmat asuvat maakunnissa ja lasten perheet kaukana kasvukeskuskissa. Elämä helpottuu, jos isovanhemmat asuvatkin jatkossa lähellä tarjoten aikaa ja syliä sekä hoito- ja kyytiapua lapsenlapsille.
Tarpeemme ja arvostuksemme ovat erilaisia. Monet arvostavat maaseudun turvallisuutta, rauhaa, yhteisöllisyyttä ja luontoa. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tarvitsemme erilaisia asuinympäristöjä kohtuullisine palveluineen. Puoliväliriihessä tehtiin linjaus myös digitaalisista palveluista ja palvelupisteiden saavutettavuudesta. Etätyöpisteitäkin lisätään.
Alueellinen keskittyminen globalisaation myötä ei ole itsestäänselvyys, vaan juuri globaalitalous antaa entistä paremman mahdollisuuden paikallisuuteen. Piilaaksostakin paetaan periferiaan tekemään töitä. Taidankin olla ihan moderni ihminen, kun minulla on ideologiana hajauttaminen!