Faktaa tuottajahinnoista

10.02.2022

Suurin ongelma suomalaisen maatalouden heikossa kannattavuudessa on tuottajahintojen matalat tasot. Oletko oikeasti tietoinen siitä, mitä alkutuottaja saa itselleen esimerkiksi maitolitrasta tai perunakilosta?

Viime aikoina ihmisiä on puhututtanut kotimaisen ruoan hinta. Vaikka ruuan osuus kulutuksestamme on enää vain 12 %, poru ruuan hinnan noususta on suuri. Yleensä ensimmäisenä huomataan ruoan kallistuminen, mutta harvemmin huomataan ruoan halpenemista. Esimerkiksi olen kuullut valituksia siitä, kuinka kotimaisen tuorekurkun hinta on kallistunut. Itse kuitenkin maksaisin mieluusti kalliimpaa hintaa kotimaisesta ruuasta, kunhan vain tietäisin, että nämä varat suuntautuisivat suoraan tuotteen alkutuottajille, eikä kauppasektorille.

Miksi ajattelen näin?

Oletko ikinä miettinyt, paljonko maanviljelijä tienaa kilon kaurahiutalepaketista, jota varten hän on viljellyt ja hoitanut peltoa monta kuukautta putkeen? Oletko ikinä miettinyt, paljonko lypsytilallinen tienaa yhdestä litran maitopurkista, jonka eteen hän on tehnyt vuoden ympäri töitä, pitäen huolta lehmiensä ruokailuista, makuutiloista sekä terveydestä kellon ympäri? Oletko miettinyt paljonko perunatilallinen tienaa kilon perunapussista, jonka eteen hän on viettänyt satoja tunteja pellolla? Näiden lisäksi vielä täytyy ottaa huomioon polttoaineiden, kasvinsuojeluaineiden, energian, lannoitteiden sekä muiden tuotannon pakollisten hyödykkeiden hintojen raju nousu. Nimittäin kaikissa näissä hyödykkeissä hinnat ovat tuplaantuneet kuluneen vuoden aikana ja siksi tuotantokustannukset ovat suuret. Alkutuottajien kulurakenne on tällä hetkellä sietämätön ja siksi vaadin, että tähän aletaan kiinnittämään enemmän huomiota.

Kaurajuoma maksaa kaupassa 1,75e/l. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 1,47e/l ja alkutuottajalle jää 0,07e/l. Näin ollen alkutuottaja saa kaurajuomasta vain 4 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 84 prosenttia, loput menevät veroihin.

Luomuruisleipä maksaa kaupassa 5,11e/kg. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 4,27e/kg ja alkutuottajalle jää vain 0,21e/kg. Näin ollen alkutuottaja saa jauhoistaan vain 4 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 84 prosenttia, loput menevät veroihin.

Ruokaperuna maksaa kaupassa 1e/kg. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 0,70e/kg ja alkutuottajalle jää vain 0,18e/kg. Näin ollen alkutuottaja saa perunoistaan vain 18 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 70 prosenttia, loput menevät veroihin.

Naudan jauheliha maksaa kaupassa 10,04e/kg. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 5,61e/kg ja alkutuottajalle jää vain 3,19e/kg. Näin ollen alkutuottaja saa naudanlihastaan vain 32 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 56 prosenttia, loput menevät veroihin.

Broilerin rintafilee maksaa kaupassa 13,06e/kg. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 10,14e/kg ja alkutuottajalle jää vain 1,32e/kg. Näin ollen alkutuottaja saa broileristaan vain 10 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 78 prosenttia, loput menevät veroihin.

Kananmunat maksavat kaupassa 2,95e/kg. Kauppa ja teollisuus saavat tästä hinnasta itselleen 1,48e/kg ja alkutuottajalle jää vain 1,11e/kg. Näin ollen alkutuottaja saa kananmunistaan vain 38 prosenttia ja kauppa ja teollisuus vievät 50 prosenttia, loput menevät veroihin.

Saako näiden lukujen esiintuominen sinut ajattelemaan toisin?

Lähde: https://www.mtk.fi/-/reilustikotimaista?inheritRedirect=true