Heikki Näsi: Anne on maaseudun ja sen ihmisten puolella

14.01.2019

Kivijärven Puralan kylällä sijaitsee Lehtolan torppa, jonka pienviljelijäperheeseen syntyi tyttö 1968. Ennen koulun käyntiä, niityllä kukkia poimiessaan, hän ei vielä tiennyt, mitä hänestä isona tulee. Hän sai kasvaa perheessä ja ympäristössä, joka oli turvallinen ja toisestakin ihmisestä välittävä. Se oli kuitenkin jo pienellä tytöllä varmaa, että rakkaus maaseutuun ja ihmiseen oli alkanut. Nyt voi jo monikin arvata kenestä olen kirjoittamassa. Olen kirjoittamassa Anne Kalmarista kivijärveläisestä rohkeasta naisesta, joka on astumassa hieman suurempiin "saappaisiin" kuin pikkutyttönä, mutta tunteet hänen sisällään ovat samat: "Maaseudun ja sen ihmisten puolesta". En aio käydä tekemään luetteloa hänen aikaansaamisistaan ja ansioluetteloistaan, niitäkin toki löytyy, vaan yritän kuvailla sitä Annea, joka tuntee ja välittää.

Tuo Lehtolan torpan pieni tyttö Anne kasvoi ja aloitti koulun käyntinsä Kivijärvellä. Hieman isompana tyttönä hän siirtyi lukioon Saarijärvelle ja sieltä Helsingin Yliopiston Maatalous- ja metsätieteelliseen. Monet kivijärviset saattoivat ajatella, että nyt Anne menetettiin ja kyllä hän nyt sille tielle jää. Anne opiskeli sinnikkäästi yliopistossa 1987-1991, suoritti maatilaharjoittelun Ranskassa ja teki loppututkielmansa Englannissa aiheesta "vehnän varastoproteiinien vaikutus leivän leivontaan". Hän valmistui maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi agronomin tehtäviin ja lisäksi vielä niin hyvin, että tarjolla oli mahdollisuus jatkaa tutkijan uralla Viikin koetilalla Helsingissä. Elettiin ratkaisun hetkiä Annen elämässä. Mikä olisi hänen valintansa? Hän kuunteli sydäntään ja halusi palata takaisin synnyinseudulleen Kivijärvelle yhdessä miehensä Rikun kanssa, joka hänkin oli valmistunut maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi, mutta metsänhoitajan tehtäviin. He halusivat perustaa perheen ja kasvattaa lapsensa turvallisessa maaseutuympäristössä.

Näin he aloittivat pienen maitotilansa kehittämisen vuonna 1991. Heistä tuli maaseutuyrittäjiä, jotka saivat kokea yrittämisen niin ilot kuin surutkin. Kokemukset yrittäjänä ja havainnot yrittäjyyden vaikeutumisesta ovat saaneet Annen tekemään työtä myös yrittäjyyden puolesta: "Yrittäjän tietä on helpotettava. Sydämestään sen tekee ihminen, joka on itsekin yrittäjä." Kalmarien maitotila on vuosien kuluessa kasvanut, ei vauhdilla vaan hallitusti, 12 lehmästä 35 lehmään. Viljelypinta-ala on noussut 18:sta 69 hehtaariin ja liikevaihto on nelinkertaistunut. Mikään ei ole ollut itsestään selvää, vaan kaikki on tapahtunut kovalla työnteolla ja sinnikkäällä yrittämisellä. Tätä luonnehtimaan sopii hyvin Annen lausahdus: "Kaunis kotiseutuni upeine ihmisineen on osa minua! Näillä tienoilla 'leipä ei koskaan ole tullut ilman' ja ilman naapuriapua elo ei yksinkertaisesti onnistuisi."

Annen sydämellä on myös suomalainen ruoka ja sen turvallisuus. "Maataloustuotantoa ei tule ajaa asemaan, jossa joudutaan luopumaan kilpailukyvyn nimissä nykyisestä eläinten ja ympäristön huomioivasta tuotantotavasta." Anne täsmentää. Sama asia on Annen sydämellä myös lapsiperheiden aseman suhteen, joka ei saa vaarantua ja huonontua tehokkaamman elinkeinotoiminnan ja korkeamman elintasotavoittelun kustannuksella. "Kokemuksesta voin sanoa, että elämämme on ollut onnellista. Ei ehkä taloudellisesti kovin laveaa, mutta rikasta", Anne vahvistaa asiaa.

On tärkeätä, että pohjoisen Keski-Suomen pientenkin kuntien ääni kuuluisi ja meilläkin olisi edustaja, joka tekee sydämestään työtä maaseudun ja sen ihmisten puolesta.

Heikki Näsi, Keskustan Kivijärven kunnallisjärjestön pj.