Kun eduskunta päättää - on viranomaisen toteltava, myös poliisin
Parlamentaariset työryhmät ovat hyvä tapa edistää asioiden
etenemistä, sillä niissä ovat edustettuina niin hallitus- kuin
oppositiopuolueet. Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän
puheenjohtajana olen iloinen kaikista niistä linjauksista, joista olemme
päässeet yhteisymmärrykseen. Niistä hyötyvät nimenomaan kaupunkikeskusten
ulkopuolella asuvat suomalaiset. Linjaukset hyväksyttiin ja kirjattiin
valtaosin hallitusohjelmaan ministereiden toteutettaviksi.
Yksi linjauksistamme oli lisätä poliisin saavutettavuutta harvaan asutuilla seuduilla. Tämä toimenpide-ehdotuksemme on Rinteen hallitusohjelmassa. Iloitsimme hyvästä, kiitosta saaneesta ja kannatettavasta työstämme yli puoluerajojen.
On hämmentävää, että viranomainen - tässä tapauksessa poliisihallitus - voisi kävellä parlamentaarisen työryhmän tai hallitusohjelman ylitse. Näin on kuitenkin tapahtumassa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat (24.9.), jonka mukaan riippumatta hallitusohjelman kirjauksesta harvaan asuttujen alueiden poliisien määrän lisäämiseksi, määrärahalisäysten tuomat lisäresurssit sijoitettaisiin keskuskaupunkeihin. Tämä on yksiselitteisesti väärin. Näin ei pidä tapahtua. Edellytänkin, että sisäministeri Ohisalo pistää virkamiehensä ruotuun.
Keskuskaupunkeihin on toki omat rahanlisäyksensä, enkä hamua niitä. Vuosikymmeniä jatkunut keskittämispolitiikka on tuonut kaupunkeihin pahoinvointia, jota vastaan on taisteltava. Maaseudun rahat kuuluvat kuitenkin maaseudulle. Niiden riistämistä voisi verrata siihen, että vanhusten kotihoitoon tarkoitetut rahat menisivät vain ikääntyvien erikoissairaanhoitoontai luokkakokojen pienentämiseen kaikkialla tarkoitetut resurssit käytettäisiinkin vain maakunnan yhdessä koulussa. Kun hallitus lupaa ja antaa resursseja poliisin saavutettavuuden parantamiseksi nimenomaan harvaan asutuilla seuduilla, resurssien tulee myös kohdentua lupausten mukaan. Ei voi olla niin, että maaseudulla poliisia ei näy ja väki joutuu ottamaan rikollisia kiinni itse kuten Pihtiputaalla taannoin. Tämä hallitus ei saa hyväksyä turhaa keskittämistä, vaikka Helsingin virkamiehet sitä vähän väliä esittävät.
Se, että kaupungeissa on rikoksia enemmän, voinee johtua myös liian tiheästä asumisesta ja ongelmien keskittymisestä. Tähän hallitus voisi puuttua esimerkiksi tarjoamalla tukea ja mahdollisuuksia muuttaa ruuhkaisista kaupungeista esimerkiksi työn perässä harvempaan asutuille seuduille ja niiden rauhallisempaan ympäristöön.
Anne Kalmari, Harvaan asutun maaseudun parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja