Lisärahoituksen lisäksi nuorisoseteli ja TET-jakso nuorten kesäajan työllistymiseen

05.06.2020

Tänään julkaistussa lisätalousarvioesityksessä myönnetään 300 000 euron lisämääräraha nuorten työllistämiseen. 4H -järjestön kautta myönnettävä rahoitus kannustaa nuoria erityisesti tehtäviin, joissa kesäaikana työvoimaa tarvitaan kuten esimerkiksi luonnonmarjojen sadonkorjuuseen ja puutarhatiloille. Digitaalisen sovelluksen kautta on tulevaisuudessa mahdollisuus tilata nuoria kausitöihin todellisen tarpeen mukaisesti nopeasti ja helposti.

  • Iloitsen hallituksen tukevan nuorten työllisyyden hyväksi tehtävää työtä. Nuoren ensimmäinen työpaikka on tärkeä askel kohti työelämää, ja työnteko luonnonvara-alan erilaisissa tehtävissä kasvattaa työntekoon, yrittäjyyteen ja moderniin biotalouden osaamiseen. Myös maaseudun ymmärrys ja arvostus varmasti lisääntyy, kun nuoret pääsevät konkreettisesti töihin, Kalmari perustelee.

Työllistämällä nuoria luodaan samalla edellytyksiä vahvistaa Suomen huoltovarmuutta pitkällä aikavälillä. Nuoret voivat palata työn äärelle tulevinakin vuosina ja saada osaamisensa lisäännyttyä myös enemmän vastuuta, kenties löytää alalta myös tulevan työpaikan.

Kalmari kuitenkin odottaa vielä työministeriltä lisäkannustetta, esimerkiksi nuorisosetelin muodossa:

  • Seteli, joka olisi 400 euron arvoinen nuorelle kun hän tekee työsopimuksen maaseudun kausityöhön, kannustaisi sekä nuorta töihin, että yrittäjää palkkaamaan nuoren suomalaisen työntekijäksi. Tuen suuruus voisi olla arviolta 50-70 prosenttia lopullisesta palkkasummasta, sillä nuoren työtehon voi laskea olevan keskimäärin 50-70% ammattilaisen tehosta, Kalmari laskee.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta käsitteli 5.5. järjestetyssä seminaarissa nuorten työllistämisen edistämistä. Valiokunnan jäsenistö on myös esittänyt opetusministeri Li Andersonille kirjallisen kysymyksen, jossa pyydetään selvittämään mahdollisuutta suorittaa yläkoululaisten työelämään tutustuminen kesäaikaan, maaseudun kesäkauden töissä.

  • Tähän mennessä TET -harjoittelujaksot ovat olleet lukuvuoden aikana, jolloin lähes kaikki pääsatokauden työt ovat jääneet työelämätutustumisen ulkopuolelle. Onnistunut TET-jakso kesällä voisi tuoda helpommin nuorelle myös jatkopestin kesäkauden työhön, johon perehdytys olisi jo valmiiksi tehty, Kalmari kuvailee.

Kyseinen kirjallinen kysymys on jätetty ministerin vastattavaksi 3.6.2020 ja on myös tämän tiedotteen liitteenä. Ed. Kalmarin lisäksi kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat Heikki Autto (kok), Raimo Piirainen (sd), Ritva Elomaa (ps), Atte Harjanne (vihr), Mikko Kärnä (kesk) ja Piritta Rantanen (sd).

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita