Lomitusrahasäästöt ohjattava lisäpalveluihin

24.01.2020

Työehtosopimuksia hiottaessa täytyy muistaa, että kotieläintuottajat päivystävät 24/7 ilman korvauksia.

Tämä vuosi vuodelta Suomessa harveneva joukko on joutunut liian usein laittamaan päätä piiloon, vaikka heitä pitäisi nimenomaan kiittää ja arvostaa puhtaasta ruuasta, luonnon monimuotoisuudesta ja hiilensidonnan vahvistamisesta. Viljelijät ylläpitävät kulttuurimaisemia ja elinvoimaa koko Suomessa. Maalla on myös sanonta: missä maitoauto kulkee, siellä pidetään tiet kunnossa.

Ilman vapaata kukaan ei jaksa. Maatalouslomitus takaa silloin tällöin lomapäivän tai pari ja auttaa sairastapauksen sattuessa. Liian monelta unohtuu, että maidontuottajan "päivystysvastuu" on todellakin ympärivuorokautinen. Ylitöitä, yö- tai viikonloppukorvauksia ei makseta, mitään päivystyskorvauksia ei tuottaja saa.

Tällä hetkellä lomitus­palvelulain 6§ mukainen oikeus vuosilomaan on 26 päivää vuodessa. Jos tätä vertaa vaikkapa palkkatyötä tekevän viikonloppujen vapaapäiviin, koko vuosiloma olisi käytetty tänä vuonna pelkästään viikon­loppuina jo maaliskuun 29. päivään mennessä.

Lomitukseen käytettävä rahasumma pienenee vuosi vuodelta vuosiloman saajien määrän vähetessä. Säästynyt raha tulee ohjata alan sisällä hyödynnettäväksi lisäämällä vuosilomapäiviä tai nostamalla osin tuettujen lomapäivien määrää. Myös lomituspäivien riittävästä kestosta tulee huolehtia vapauttamalla sitä mihin loma- tai ostotunteja saa käyttää.

Lomittaja ei voi sulkea ovea, jos syntyvän vasikan sorkat näkyvät poikivan lehmän emättimestä. Selkeää lomittajien pakoa muihin ammatteihin on, kun tiukat laskennalliset työ­tuntimäärät ovat tehneet useista lomittajista osa-aikaisia, vaikka työpäivä jakautuu kahteen. Melan tulisi korjata ohjeellisia laskelmia todellisten työtuntien mukaisiksi.

Kotieläintilan pito on sitovin ammatti mitä valtakunnasta löytyy. Toimiva lomitusjärjestelmä on esiarvoisen tärkeää alan jatkuvuudelle. Ammatti­taitoinen väki jaksaa tehdä vaativaa ja kuluttavaa työtä niin tuottajana kuin lomittajana vain, jos työmäärä ja palkka vastaavat toisiaan.

Kirjoitus on julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Lukijalta-palstalla pe 24.1.2020 luettavissa myös täältä

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita