Suomalaista punajuurta jouluna ja sen jälkeenkin!
Eduskunnan lähiruokakerhon puheenjohtaja, kansanedustaja
Anne Kalmari on tehnyt koko uransa ajan työtä lähellä tuotetun ja suomalaisen
ruuan puolustamiseksi ja on iloinen siitä, että kotimaisesta ruuasta puhutaan.
Suomalainen ruuan tuotantotapa eroaa ulkoa tuodusta mm. vähäisemmän
kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi.
Väistyessään nyt lähiruokakerhon puheenjohtajuudesta, Kalmari haluaa nostaa kotimaiset juurikkaat puheenaiheeksi. Näistä vuoden vihanneksista tutuin on punajuuri, joka tunnetaan erityisesti joulunajan maukkaana juureksena. Rosolli kuuluu joulupöytään. Punajuurilaatikko ei kaikilla ole perinteenä, mutta jos sitä kokeilee, keskisuomalainen Aura-juusto on siihen huippulisä. Punajuuren keitinvedestä voi jäädyttää kauniin punaisia jäälyhtyjä parvekkeella tai portailla, jos ulkona pakkasta vain on.
Joulun jälkeen lämmittävä borssikeitto ja punastuneet uunijuurekset ovat talvikautta parhaimmillaan, mutta kannattaa koettaa juuresta myös leivonnassa - kakut ja leivät saavat suloisen värin ja terveellisen lisän! Omena, vuohenjuusto, sinihomejuusto, leipäjuusto, härkäpapu ja siemenet ovat oivia makuystäviä punajuurelle.

"TV:stäkin kuttu keskisuomalainen Tohtori Kiminkinen kiittää kun kasvisten määrä ruokavaliossa lisääntyy", Kalmari kannustaa ja jatkaa: "Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja - erityisesti folaattia, jonka saanti meillä suomalaisilla on usein liian vähäistä. Folaatti uusii punasoluja, vauhdittaa aineenvaihduntaa ja tekee hyvää verisuonille, joten se on varma ja terveellinen valinta"
Kalmari muistuttaa, ettei erikoisempien herkkujen perässä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Punajuuren taipuu myös kokeiluihin perinteisten herkkujen ohessa. "Oletko jo maistanut esimerkiksi punajuuripestoa tai onko valko-, kelta tai raitajuuri tuttu?", kyselee Kalmari.
Anne Kalmari (kesk.) Eduskunnan lähiruokakerhon pj.
Kansanedustaja Anne Kalmari perusti Eduskunnan lähiruokakerhon vuonna 2012, sillä ruoka on kaikille yhteinen asia, se ei ole puolueeseen sidottua. Kalmari on toiminut aktiivisen kerhon puheenjohtajana sen alusta alkaen muutaman vuoden väliä lukuunottamatta.
Alussa jäseniksi liittyi 38 kansanedustajaa, muutamaa vuotta myöhemmin kansanedustajien määrä jäseninä jopa tuplaantui. Kerho on järjestänyt vuosien varrella aktiiviesti toimintaa.Ryhmän tarkoitus on tehdä ruokaan liittyviä kannanottoja, järjestää seminaareja ja tehdä lähiruokaan liittyvää lainsäädäntötyötä.